П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Головні пам’ятки архітектури Вінниці

Одним з найкрасивіших та найкомфортніших для проживання міст України є Вінниця. Це місто зачаровує туристів своїм неймовірним шармом. У Вінниці чимало визначних архітектурних споруд, тож гостям знадобиться мінімум  декілька днів, щоб оглянути всі візитівки цього чарівного міста та відчути його дух. Далі надамо коротку інформаційну довідку про пам’ятки архітектури, які варто відвідати у Вінниці. Далі на vinnytsia-future.

Національний музей-садиба Пирогова

1

Одним з найгарніших місць Вінниці можна по праву вважати Національний музей Пирогова, який знаходиться на території садиби “Вишня”. Саме тут свого часу мешкав геніальний хірург та засновник “Червоного Хреста” Микола Пирогов. На території музейного комплексу можна оглянути безпосередньо садибу Пирогова, на власні очі побачити, як він жив та де  працював. Медикам буде цікаво подивитись, як більше ста років  тому виглядала операційна, в якій рятував життя хірург. Неподалік знаходиться церква, де покоїться забальзамоване тіло Пирогова. 

Маєток капітана Четкова

2

Вже більше ста років у Вінниці не можуть побудувати маєток, який  би перевершив будинок капітана Четкова ні за красою, ні за ціною. Ще за царських часів його вартість складала 500 тисяч рублів, нині ця сума дорівнює понад 22 млн доларів. Дворянська садиба знаходиться в одному з найпрестижніших районів міста, її вартість є захмарною, тож науковці і досі не мають гадки звідки звичайний вчитель та вояка взяв такі шалені гроші, щоб будуватися в районі для VIP-персон того часу. Припускають, що Четков отримав величезний спадок та вирішив таким чином запам’ятатись. Проте, прожити у будинку довге та щасливе життя Четку та його сім’ї  тут не судилося. Вже за три роки почалась революція і вони змушені були тікати. 

Водонапірна вежа

3

Одним із символів Вінниці офіційно вважають Водонапірну вежу. Її збудували ще у 1912 році. Тоді вона виконувала функцію водонапірної вежі, а потім на верхньому ярусі облаштували пожежну каланчу. Ця будівля забезпечувала роботу першого вінницького водогону, в який подавали воду з Південного Бугу. Будівля виявилась такою красивою та гармонійною, що вже за 60 років її визнали пам’яткою Вінниці та облаштували всередині музей. Вже у 2000 році Водонапірну вежу визнали одним із символів міста. 

Вінницькі мури

4

Якщо ви хочете побачити, як виглядала Вінниця у часи свого заснування, то це можна зробити відвідавши знамениті мури. Їх возвели у XVII столітті монахи. З тих часів – це головні оборонні конструкції міста. На території цього комплексу знаходились одразу два монастирі та костели – єзуїтські та домініканські, а також колегіум та гуртожитки. У різні історичні відрізки часу Вінницькі мури були центром культурного, духовного та наукового життя міста. 

Маєток капітана Длуголенського

5

Однією із перших модернових будівель Вінниці можна вважати маєток капітана Длуголенського, зведений у ХХ столітті. Зовні маєток нагадує морський корабель. Таким чином капітан віддав шану справі, якій присвятив все своє життя – морю та кораблям. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.