Середа, 24 Квітня, 2024

Вінницькі катакомби можуть бути зруйновані під час будівництва торгового центру

Нещодавно користувачі мережі інтернет мали змогу спостерігати незвичайне оголошення щодо продажу. В ньому мова йшла про продаж «царської цегли з катакомб»  Вінниці, безпосередньо з-під колишнього готелю «Центральний», 1893 року забудови. Це будівля, з якої прокладені входи до найвіддаленіших підземних ходів міста. Приміщення колишнього готелю у аварійному стані, тому його планують знести та збудувати на його місці торгово-офісний центр, про це ми вже писали раніше. Однак підприємство-забудовник не дуже турбується, що через будівництво, під завалами можуть опинитись входи до катакомб, вони називають сараями ці стародавні тунелі, про це повідомляє «vinnytsia-future.com.ua».

Приміщення, яке знаходиться на Соборній, викупив підприємець Сергій Капуста і має наміри звести там торгово-офісний центр. Втім, під час підписання угоди Вінницька міська рада не згадувала, що під будинком проходить мережа старовинних підземних ходів, які будуть зруйновані під час будівництва. А їх перед початком робіт варто хоча б дослідити, бо це наша історія, яка в майбутньому може стати туристичною родзинкою. Цей факт, а також ганебний продаж цегли із підземелля та екс-готелю неабияк обурив активістів.

Вінницька міська рада віддала споруду на центральній вулиці міста разом з земельною ділянкою під знесення за мільйон гривень. Це був найстаріший готель міста. Цікаво, що в конкурсі брало участь підприємство Сергія Капусти, а його конкурентом було ФОП його дружини. Втім, найголовніше те, що під будинком знаходяться 400-річні підземелля, які використовували наші предки, переховуючись від ворогів. Археологічні розкопки перед початком будівництва не проводились, бо місцеві археологи дали довідку, що під будинком нічого цінного немає.

Однак це не зовсім так. Ці катакомби мають довгі коридори, вимощені старовинною цеглою. В стінах підземелля є навіть пивоварня, у якій 3 сторіччя тому монахи варили пивну юшку. Рівнем нижче – довгий туннель збудований у 17 сторіччі ченцями ордену єзуїтів. На іншій ділянці стародавніх підземель – залишки домініканського монастиря. Вінницькі катакомби тягнуться кілька десятків кілометрів. Усі – кількасотрічної давнини, більшість наразі досі не досліджені.

Ніяких офіційних досліджень підземних ходів ніхто не проводив — ні археологічних, ні спелеологічних. Але були випадки любительських досліджень, зокрема відповідні світлини виклала Людмила Денисова на своїй сторінці у соціальній мережі, це копії документу та мапа підземних ходів. Фото зроблені у 2000 році. А наприкінці 1980-их професійними спелеологами на замовлення міської ради проводилося експертне обстеження підземель під цим будинком. Але чи то підземні ходи, чи підвали — ніякого висновку ніхто не давав.

Юридично підприємство-забудовник має право проводити будівельні роботи. Адже вони отримали дозвіл від міської влади. Хоча й історичну цінність катакомб визнають усі фахівці, поки що, офіційно це ніяк не підкріплено. Нажаль, за довгі роки стародавні тунелі так і не отримали статус історичної пам’ятки.

Тож громадськість буде намагатись проконтролювати хід будівництва, а архітектор Віталій Плясовиця опублікував петицію на сайті міської ради щодо збереження вінницьких підземель. Остаточну крапку має поставити Міністерство культури.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.