П’ятниця, 19 Квітня, 2024

Історичну будівлю у центрі Вінниці почали демонтувати, на її місці збудують торговий центр

У центрі міста Вінниця розпочався демонтаж старовинної будівлі 19 сторіччя. Там збудують торговий центр. Наразі прилеглу до будинку територію огородили парканом на якому розмістили паспорт будівництва з зображенням майбутнього торгового центру. Минуле і майбутнє історичної будівлі на Соборній 29, що була збудована у 1893 році, почали обговорювати коли стало відомо, що вона буде демонтована, а на її  місці інвестор зведе торгово-офісний центр. Рішення щодо будівництва було ухвалене 21 грудня минулого року виконавчим комітетом міської ради, про це повідомляє “vinnytsia-future.com.ua”.

Після зведення будівлі в кінці 19 сторіччя там розташовувався готель «Центральний», а пізніше, за радянських часів, міська прокуратура. Після того, як підземні ходи почали просідати під землю прокуратура з’їхала. З того часу приміщення не функціонувало повним чином. Олександр Рекут – директор департаменту архітектури і містобудовання розповів, що будівля відновленню не підлягає, вона в аварійному стані та, нажаль, незважаючи на її славне минуле, не є пам’яткою архітектури.

Згідно з угодою, яку склало місто з забудовником (ТОВ “Поділля Приват” ) третій поверх будівлі буде передано у комунальну власність місту. Там планується створення музеїв міста. Інвестор розповідав, що також планує створити власні музеї в цьому приміщенні.

Деякі городяни категорично проти демонтування даної будівлі, тому на сайті єдиної системи місцевих петицій вінничанином Вьячеславом Польгуном була створена петиція, в якій він пропонував скасувати знесення та, навпаки, відреставрувати будівлю та повернути їй первинний виглялд.

Вінницькі архітектори й історики уже встигли поділитись своїми застереженнями та побажаннями щодо майбутнього будівництва. Зокрема керівник Архітектурної майстерні “Плясовиці” – Віталій Плясовиця зазначив, що, на його думку, гарним рішенням було б  збудувати центр у стилі мінімалізму, це б візуально розчинило у просторі будівлю, віддаючи пріоритет навколишнім історичним будівлям.

 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.