Неділя, 28 Квітня, 2024

Все про Вінницькі сонячні електростанції

Останнє десятиліття в Україні активно розвивають екологічні відновлювані джерела забезпечення населення електроенергією. Одним з найдоступніших є сонячна енергія. Її головною перевагою є те, сонячна енергія не здійснює шкідливих викидів в атмосферу.  У Вінниці та області її активно використовують не лише поодинокі домогосподарства, але і у промислових масштабах. Далі розкажемо про обсяги електроенергії, які отримують сонячні електростанції в області та завод з виробництва панелей. 

На Вінниччині активно збільшують кількість сонячних електростанцій

1

Щороку площі територій у Вінницькій області, зайнятих під сонячні електростанції, зростає. Місцева влада звітує, що на даний момент в регіоні налічується 27 сонячних електростанцій загальною потужністю 76,1 МВт енергії. Останні сім електростанцій запустили у 2016 році, тоді ж підвищили потужність ще трьом. Нині найбільшою є Войнашівська СЕС, яка покрила сонячними панелями близько 14 гектарів землі.  У найближчі роки в Вінницькій області планують побудувати ще 14 СЕС, їх загальна потужність буде 72 МВт енергії. Зокрема, влада анонсує будівництво та відкриття Копайгородської СЕС ще на 13 га.

Запуск сонячних електростанцій є надзвичайно вигідним кроком для місцевих громад, адже це гарний спосіб поповнити бюджет за рахунок оренди землі. Особливо це стосується місцевості, яка не підходить для ведення продуктивного сільського господарства. Крім того, кожна СЕС дає близько 20 робочих місць. Віктор Ольшевський вважає, що сонячну енергію можна використовувати також для опалення тепличних господарств, а не лише на продаж по “зеленому тарифу”. Таким чином паралельно розвиватиметься декілька галузей. 

Варто зазначити, що у 2018 році Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) виділив майже 26 млн євро на будівництво трьох сонячних електростанцій у Вінницькій області. 

Вінницький гігант: завод з виробництва сонячних панелей

2

Логічним кроком у стратегії розвитку використання відновлювальних джерел енергії, стало будівництво заводу з виробництва сонячних панелей у Вінниці. Виробництво запустили у 2019 році за ініціативи компанії Kness Group у промисловій зоні. У проект вклали більше 5 млн євро.  Під час відкриття, її директор Сергій Шакалов заявив, що його підприємство “ніколи не випускатиме хлам”, а окупитись має протягом найближчих семи років. Загальна потужність підприємства – вироблення панелей, які можуть забезпечити виробництво 200 МВт електроенергії. Це найпотужніший, з чотирьох існуючих, завод в Україні. Нині тут працевлаштовано 120 людей. Заплановано, що завод працюватиме цілодобово  у три зміни. За одну зміну вироблятимуть  в середньому 600 панелей. Підприємство планує повністю перекрити український ринок. 

Зауважимо, що Kness Group це українська група компанія, яка займається розробкою, виробництвом та реалізацією обладнання для  відновлюваних джерел енергії. Вона планує реалізовувати свою продукцію серед окремих домогосподарств, а також у промислових масштабах. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.