Неділя, 28 Квітня, 2024

Архітектура Вінниці сторічної давнини

 

Прогулюючись вулицями Вінниці, можна помітити, що у місті гармонічно поєднується вишукана архітектура сторічної давнини та сучасні будівлі. Коли екскурсоводи починають розповідати про те, які перипетії відбувалися у стінах лікарні для психічно хворих  або як у готелі “Савой” в 1917 році була підписана перша декларація Незалежності України, серце завмирає, а на шкірі з’являються мурашки. Далі ми пропонуємо вам ознайомитися з історією створення та розкажемо найцікавіші історії, що розгорталися в історичних пам’ятках архітектури Вінниці, пише vinnytsia-future.com.ua.

Єзуїтський монастир XVIII ст. 

1

Найстарішою будівлею Вінниці є колишній Єзуїтський монастир. Його почали будувати у 1610 році, та вже за сім років завершили всі роботи. В якості прикладу було використано проект тогочасних феодальних фортець. Архітектори поєднали одразу три стилі: раннє бароко, ренесанс та класицизм. Єзуїтський монастир входить до списку “7 чудес Вінниччини” та перебуває під захистом держави. У різні часи монастир був центром культурного, духовного чи наукового життя міста. Нині у будівлі функціонує архів. 

Костел Святої Діви Марії Ангельської

2

Капуцинський костел побудували у Вінниці в 1746 році, тоді ж у місті з’явилися перші браття-капуцини. У якості костелу будівля прослужила доволі недовго. Вже у 1888 році цар видав указ та вигнав всіх капуцинів, тож вони були вимушені їхати до Речі Посполитої. В той же час у костелі облаштували царські казарми. Найгіршими для костелу та духовенства стали 20-ті роки ХХ століття. Тоді радянська влада спочатку пограбувала його, а в 1932 році прийняла рішення про закриття. Проте, на йому вони не зупинилися. В кінці-кінців костел віддали атеїстам, які почали читати в приміщеннях свої лекції. В 1984 році тут встановили унікальний музичний інструмент – орган. Костел повернули під покровительство католиків лише в 1990 році. В 1991 році відбулось рейдерське захоплення костелу православною церквою. Тоді ж було знищено і орган. Його вдалось відновити лише у 1999 році. Будівлю відреставрували у 2003 році. 

Будівля Реального училища 1891 року

3

Рішення про перевезення училища з Могилів-Подільська у Вінницю в 1888 році стало справжнім проривом для міста, адже кількість навчальних закладів в той час була обмеженою. Фактично, Реальне училище було сучасним технікумом, адже надавало технічні знання у відповідності потреб того чи іншого району проживання. По завершенню училища студенти мали можливість вступити до університету та отримати гарну роботу. Вінницьке Реальне училище увійшло в історію тим, що саме тут Михайло Коцюбинський отримав звання народного вчителя. У воєнні часи в будівлі розміщувався військовий госпіталь, а потім партійні організації. У 1968 році в колишньому училищі почав роботу Київський торгово-економічний інститут. 

Спасо-Преображенский кафедральний собор 

4

Сучасний Свято-Преображенський собор знаходиться у будівлі колишнього Костела Домініканців. Його звели у 1779 році на місці дерев’яного костелу. Вже за півстоліття радянська влада закрила його, а приміщення передала православній церкві. Тут свого часу хрестився та вінчався Михайло Коцюбинський. У часи Першої світової собор пограбували представники радянської влади. А вже у 1962 році його офіційно закрили, а у приміщенні облаштували спортзал товариства “Динамо”.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.