Вівторок, 21 Вересня, 2021

Пшенична культура для вінницьких виробників: як мінімізувати ризики при вирощуванні?

Відбір сортів – одне з найважливіших рішень, яке повинен прийняти споживач пшениці. Правильний чи неправильний вибір може посилити або заперечити всі інші фактори прибуткового вирощування цієї культури. Вибираючи насіння в аграрному інтернет-магазині https://posivna.com.ua/ua/nasinnja-pshenici, враховуйте такі сортові характеристики як потенціал урожайності, зрілість, зимостійкість, міцність соломи, довжина колеоптиля, висота рослини, вилягання та подрібнення, розмір насіння, випробувана вага, стійкість до хвороб, комах і гербіцидів, якість подрібнення та випічки тощо.

Збалансувати ризик

Комплементація означає отримання стабільних показників шляхом посадки декількох сортів, що компенсують сильні та слабкі сторони один одного. Це правило має бути основним для планування врожаю. Прикладом доповнення є вирощування високорослого молочника з меншою зимостійкістю, та сорту, який дає трохи менше урожаю, але має хорошу зимостійкість.

Оскільки не існує єдиного досконалого сорту пшениці для всіх виробничих систем або протягом усіх років, використання додаткових сортів дозволить вам усвідомити найбільшу вигоду від сильних сторін конкретного сорту та у значній мірі компенсувати його потенційні слабкі сторони. Ця компенсація покращує можливість стабільної врожайності та рентабельності всієї вашої системи виробництва пшениці.

Кількість додаткових сортів, які вирощуються як частина пшеничного підприємства, і гектари, висаджених під кожним сортом, повністю залежатимуть від конкретних умов виробництва та будь-яких особливих потреб (загальні хвороби чи комахи тощо). Фермери, у яких не вистачає гектарів, щоб виправдати посадку декількох сортів, можуть розглянути можливість використання суміші з трьох або чотирьох.

Поєднання різних сортів для вирощування

Існує чотири етапи розробки та оновлення стратегії доповнення сортів вашої пшеничної ферми.

Визначте свої основні сорти, які ви вирощуєте на більшості пшеничних гектарів через їхню надійність та перевірену стабільність урожаю протягом кількох років.

Доповніть свої виробничі потреби. Виберіть сорт або сорти, які мають характеристики, необхідні для конкретних виробничих практик (наприклад, міцність або висота соломи) та типових умов ґрунту. Вибирайте сорти, які забезпечують найкращий рівень захисту від очікуваних хвороб та інших факторів, що обмежують урожайність, спільних для ваших умов вирощування чи району.

Доповнення з діапазоном зрілості. Оскільки ви ніколи не можете бути впевнені у погоді в той чи інший критичний час року, вибирайте сорти, які дозріють раніше (або пізніше), ніж ваш основний сорт. Це дозволить вам зрушити графік збирання врожаю та максимально скористатися наявним обладнанням, а також зменшити втрати врожаю (наприклад, від руйнування) та якості кінцевого використання (зокрема, від вивітрювання).

Доповнення до різних генетичних сімей. Сорти з тісно пов’язаним генетичним походженням часто можуть бути сприйнятливими до тих самих захворювань та виробничих стресів. Ви можете знизити ці ризики, вибравши сорти, які мають 50% або менше загального походження з вашим основним сортом.

Latest Posts