П’ятниця, 26 Квітня, 2024

У Вінниці скоро розпочнуть реставрування садиби Коцюбинського та історичний будинок гімназії

Незабаром, уже наприкінці весни на Вінничині розпочнуть реставрування пам’ятки архітектури місцевого значення «Садиба громадського діяча та письменника Михайла Коцюбинського». Почнуться реставраційні роботи й будинку, у минулому – гімназії, що на вул. Монастирській, буд.4, який збудували у 1912 році. Тепер там розташовується Вінницький технічний ліцей. На додаток, цього року підготується проектно-кошторисні документи на реставрування «Житлового будинку залізничників» – пам’ятки архітектури обласного значення. Уже готуються проектні документи на реставрування «Житлового будинку залізничників» – пам’ятки архітектури національного значення. Про це повідомляє “vinnytsia-future.com.ua”.

У нашому місті працює «Програма реставрування об’єктів культурної спадщини на території міста Вінниця на 2018-2020 роки». На засіданні міської ради внесли поправки до даного документу, тому що до Вінниці приєдналось селище Десна. Відтепер вона називається «Програма реставрування об’єктів культурної спадщини на територіях населених пунктів, що входять до складу Вінницької міської об’єднаної території на 2018-2020 роки».

На поточний рік у програмі передбачено ряд реставрацій. Приблизно наприкінці травня почнеться реконструювання «Садиби громадського діяча та письменника Михайла Коцюбинського», на вул. І. Бевза, буд. 15 – пам’ятки історії національного значення. Планують реставрацію будинку, в котрому мешкав М. Коцюбинський: полагодити підлогу, замінити вікна, щоб максимально зберегти первозданний вигляд будівлі, їх виготовлять із дерева, полагодити та утеплити покрівлю, також зроблять сучасну систему опалення.

Застосовуватимуться технології, які по можливості збережуть автентичний екстер’єр будівлі. Буде проводитись внутрішня реставрація. Надалі планують реставрувати сторожку та комору.

Також, на цей рік заплановані роботи з підготовки проектних документів на реставрування «Житлового будинку залізничників» на вул. Замостянській, 27 – пам’ятки архітектури обласного значення. Це буде перший крок на шляху до майбутнього реставрування пам’ятки. Будинок розміщений на вулиці Замостянській, 27.

Проводитиметься і реставрація історичного будинку-гімназії на вул. Монастирській, буд.4, де тепер розташовується Вінницький технічний ліцей. Будинок був споруджений в 1912 році як приміщення для першої головної гімназії Вінниці в південній частині «Мурів». На цьому місці працювали водночас чоловіча та жіноча гімназії. З лютого по березень 1919 року у будівлі розміщувалось Міністерство освіти УНР, так як в той час у місті зупинилась Директорія. Після того тут діяли різного виду навчальні заклади (двокласне початкове училище, Вінницький інститут народної освіти, Український педагогічний технікум ім. Івана Франка, Інститут соціального виховання (з 1933 р. педагогічний інститут, з 1935 – учительський), школа, курси і т.п. У вересні 1993 року на цьому місці відкривають Україно-американський ліцей, котрий пізніше реорганізували у Вінницький технічний ліцей.

Що стосується реставраційних робіт, то планується термомодернізація будинку, висота якого три поверхи.  Розпочинати планують в цьому році. Передбачається утеплення фасадів, цокольного поверху, обладнання відведення дощових вод, і т.п.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.