Понеділок, 29 Квітня, 2024

“Невидимий” радіозв’язок: вінницькі винахідники “закодували” радіостанції військових

 

Однією з найбільших проблем у військовий час є недостатня захищеність каналів зв’язку. Історія показує на практиці, які наслідки може мати перехоплення таємної інформації, яка передається через закриті канали зв’язку, в тому числі про плани базування та переміщення. У Вінниці зайнялись вирішенням цієї проблеми та впевнено рухаються до своєї цілі. Винахідники Вінницького національного технічного університета розібралися в питанні та запропонували свої варіанти унеможливлення перехоплення секретних даних, пише vinnytsia-future.com.ua.

Створення “невидимих” каналів зв’язку для військових сил України

1

Спеціалісти Вінницького НТУ показали свої розробки в Міністерстві оборони, відомство зацікавилося результатами їх роботи. Науковці переконані, що вирішити проблему можна, але для цього необхідно створити “невидимий” для противника канал зв’язку. Ті радіохвилі, якими нині користуються в Міністерстві оборони та на передовій, недостатньо закриті, тому їх “глушать”, перехоплюють та вливають дезінформацію.

Доктор технічних наук та професор Володимир Лужецький пропонує написати такі коди та шифри, які практично неможливо зламати. Їх можна використовувати при передачі інформації раціями. Науковець повідомив, що у спеціалістів університету є оригінальні ідеї та розробки в області криптографії. Таких ідей ще немає ніде, навіть на Заході. Проте, в Україні можливі складнощі з їх залученням, адже більшість спеціалістів, що займаються захистом інформаційних каналів в армії, мають традиційні погляди, від яких вже пора відходити. 

Яким чином діятиме новий тип захисту каналів для передачі інформації

2

Алгоритми та параметри технології вчені Вінницького національного технічного університету не розголошують зі зрозумілих причин, але готові співпрацювати у цьому напрямку з Міністерством оборони України. Варто розуміти, що навіть, якщо вдасться дійти згоди у цьому питанні, перехід на нові канали зв’язку  може бути тривалим та доволі проблематичним. В середньому мова йде про терміни в два роки. В цей час старі та нові технології будуть діяти паралельно. Одна частина військ та спецслужби отримуватиме нові інструкції, поки інші користуватимуться старим протоколом. І так триватиме доти, поки не замінять кожен вузол зв’язку. 

Варто зазначити, що це далеко не перша ініціатива вінницьких вчених у сфері оборони. В університеті з’явилася нова спеціальність – Конструювання стрілкової зброї. Студентів навчатимуть, як виробляти автомати, пістолети та іншу різнокаліберну зброю. ВНЗ вже домовився про практику для студентів на вінницькому державному підприємстві “Форт”. Після чого деяких працевлаштують на ньому. 

Також, у Вінниці розробляють свою систему управління безпілотниками. Головною метою науковців є створення автопілота українського виробництва. Прилади мають задовольнити українські потреби, а згодом вийти для реалізації в інших країн. Ці високотехнічні розробки планують завершити протягом 5 років. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.