Понеділок, 29 Квітня, 2024

Роботи наступають: у Вінниці студенти розробили роботів медсестру та няню

 

З кожним днем все більше сфер діяльності використовують у своїй роботі новітні розробки інформаційних технологій. Вчені активно розробляють прилади з вбудованим штучним інтелектом, що значно полегшують їм життя. Найчастіше подібні інновації можна зустріти у медицині та на виробництві. Вінницькі вчені в цьому питанні також не пасуть задніх, пише vinnytsia-future.com.ua.

Студенти винайшли робота-медсестру

1

Двоє студентів Вінницького національного технічного університету Дмитро Кривий та Тетяна Салтикова вирішили, що отримані у ВНЗ знання, необхідно опановувати на практиці та взялись за розробку власного робота. Молоді вчені розробити першого українського робота, який здатний частково замінити медичну сестру для лежачих хворих. З першого погляду невеликий пристрій може врятувати життя лежачим хворим. До функціоналу робота внесли такі дії: подача ліків, відповідно до графіку, контроль показників тиску та температури тіла пацієнта. Керувати роботом зможе сам пацієнт за допомогою спеціального електронного браслету або смартфону. Такий прилад дозволяє лікарям, незалежно від того знаходяться вони на зміні чи ні, слідкувати за станом здоров’я свого пацієнта та надавати інструкції дистанційно. В цьому їм допоможуть показники серцебиття, вимірювання рівня кисню у крові та багато інших медичних даних. 

Багатофункціональний прилад, без перебільшення, цілодобово слідкує за станом хворого та може врятувати йому життя, у випадку раптової зупинки серця або критичної зміни життєвих показників. Кривий та Салтикова витратили на його розробку чотири місяці часу та всього-на-всього 100 доларів. Завдяки своїй новаторській та надзвичайно важливій роботі, студенти отримали першість на Всеукраїнському чемпіонаті з інформаційних технологій. Молоді вчені не планують зупинятися та обіцяють надалі працювати над удосконалення цього та створенням інших приладів. 

Робот-няня для паралізованих людей

2

Крім робота-медсестри, Дмитро Кривий розробив ще один схожий прилад – робота-няню. На жаль, з другом винахідника сталася біда і він випав з восьмого поверху багатоповерхівки. Хлопець залишився живим, але його паралізувало. Щоб якимось чином полегшити життя товариша, Дмитро взявся конструювати робота, який може виконувати елементарні команди та завдання. Робот-няня може подати хворому чай, ліки чи просто пульт від телевізора. Керуватиме роботом сама людина. Спеціальний механізм одягається на руку, а робот повторює ці рухи та виконує відповідні команди. 

Винахідник прогнозує, що готову модель, яка матиме вигляд руки, прикріпленої до спеціального столу, можна буде придбати всього за 300 доларів. Крім побутових функцій, вона, як і робот-медсестра, слідкуватиме за основними життєвими показниками людини. Фактично, цей робот дозволить паралізованим людям виконувати частину функцій з самообслуговування без допомоги рідних чи спеціалістів. Роботи над удосконаленням приладу тривають, поки про масове виробництво говорити зарано.  

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.