Субота, 20 Квітня, 2024

Щоб не платити за "комуналку" у Вінниці збудують багатоповерхівку, яка автономно вироблятиме енергію.

Віталій Дужак  – підприємець, що останні півтора роки готується до запуску унікального для Вінниці проекту: побудова енергоефективної 100-квартироної багатоповерхівки, яка буде облаштована енергозберігаючими системами і збудована з якісних екологічних матеріалів. Отже, має стати практично автономною, про це повідомляє «vinnytsia-future.com.ua».

Проект має два основоположні принципи. Це генерація власної енергії та зниження об’єму споживання енергії, що буде надаватися центральною енергосистемою. Перший вдасться реалізувати завдяки сонячній електростанції, яка буде змонтована на даху, й сонячним колекторам. Другий принцип реалізуватимуть завдяки використанню під час будівництва спеціальних матеріалів і впровадження унікальної конструкції будинку за технологією «passive house». 

Завдяки роботі власної електростанції гарячою водою та електрикою буде забезпечуватися весь будинок. В темну пору доби та в холодні пори року, коли сонячні промені майже не видно, будинок буде брати з енергосистеми енергію, яку до цього віддав в мережу.
Планується, що протягом року будинок витратить кількість енергії рівноцінну тій що сам згенерував. Можливо у майбутньому, коли технології накопичення енергії стануть більш доступними та дешевими, багатоповерхівку обладнавши необхідними обладнанням можна буде перевести на повну автономію, що буде означати практично повну відмову від використання центральних енергосистем. 

Інженерні  системи, не пов’язані з енергією, будуть підключені до міських систем – водопостачання і каналізації. Однак, в будинку буде стояти спеціальна система водоочистки, завдяки якій зникає необхідність встановлювати додаткові фільтри в кожній квартирі. Вода з кранів буде відповідати всім санітарним нормам. 

Також ще одна вагома перевага цього будинку, що неодмінно зробить проживання в такому будинку комфортніше – це наявність системи теплових геотермальних насосів для опалення. Які рівномірно будуть як охолоджувати влітку, так і зігрівати взимку. Також буде облаштована система примусової вентиляції з рекуперацією в кожній квартирі, отож повітря завжди буде свіжим і чистим. 

Вікна будуть в 5 разів енергоефективніші ніж ті, що зараз зазвичай ставлять в новобудовах. А що стосується утеплювача, то в цій багатоповерхівці вони будуть в 3 рази товще, і в 8 разів менше нестиме втрати тепла з квартири.

Доречі, за попередніми підрахунками, квартири в такому будинку будуть коштувати не набагато дорожче ніж в стандартному. Якщо в звичайних квартирах квадратний метр коштує 500-700 доларів, то в енергоефективному ціна становитиме орієнтовно 800 доларів. Як обіцяє  Віталій Дужак  ця переплата за метри окупиться, тому що жителі його багатоповерхівки будуть в рази менше платити за комунальні послуги і будуть жити в максимально комфортних та безпечних для здоров’я умовах. До речі планується, що вартість комунальних послуг буде в межах 300-400 гривень протягом усього року, на обслуговування інженерних мереж, утримання будинку, вивезення сміття тощо.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.