Вівторок, 19 Березня, 2024

Чого очікувати від впровадження електронного проїзного квитка у Вінниці?

Розмови про  переобладнання транспортної системи почалися ще у 2013 році. Саме тоді чиновники вирішили що у Вінниці варто впроваджувати електронний квиток, так само як це зробили в багатьох європейських  країнах, про це повідомляє «vinnytsia-future.com.ua».

Таким чином ця справа по трохи набирала обертів. Вже цього року визначилися з постачальником для автоматизованої системи оплати за проїзд у громадському транспорті. Ним стала чеська компанія «Mikroelektronika», саме вона запропонувавши найменшу ціну за проект, тим самим вигравши тендр. Дизайн е-квитка, також обирали за допомогою конкурсу, перемогла в якому вінничанка Дарина Дробаха, саме її дизайн буде на кожній пластиковій картці.

В червні поточного року депутати Вінницької міської ради схвалили рішення щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському транспорті загального користування у м. Вінниці. Рішення затвердило вимоги до автоматизованої системи обліку, порядок переліку та реєстрації електронних проїзних документів та принцип функціонування системи автоматичного визначення місцезнаходження транспорту, а також види та форми носіїв. Міський голова зазначив що це рішення є першим етапом для впровадження «Муніципальної картки вінничанина».

Аби ця система могла працювати весь громадський транспорт облаштовуватимуть спеціальним обладнанням яке буде під’єднано до центральної системи та здійснюватиме управління валідаторами щоб забезпечити можливість друку одноразового квитка. Що стосується оплати за проїзд, вона буде здійснюватися за спеціальними проїзними документами – картками, їх передбачається два види: паперовий квиток і електронний квиток. В свою чергу електронний квиток може бути не лише проїзним документом а й персоналізованою Муніципальною карткою вінничанина, що міститиме данні про пасажира та може використовуватися для користування інших муніципальних послуг. А також важливою інновацію буде встановлення в місті «розумних» зупинок, які матимуть інформаційне табло про графік руху та пристосування транспорту для осіб з інвалідністю. Наразі в громадському транспорті встановлюють обладнання, повністю планують закінчити до березня 2019 року, у квітні – розпочнеться продаж електронних квитків. Відомо, що облаштування системи не вплине на вартість проїзду, про це неодноразово говорили чиновники, а також міський голова.

Також у Вінниці з’явиться можливість сплачувати за проїзд банківською карткою та за допомогою емуляторів банківських карток, це встановленні на смартфоні додатки  ApplePay та GooglePay. Останній спосіб вважається найбезпечнішим.  Таке рішення прийняли 2 жовтня, склавши угоду між вінницькою міською радою та платіжною системою Visa (ТОВ “Віза Україна”). За попередніми планами вже в травні розпочнуться перші тести системи “Вінницякартсервіс”, вони триватимуть протягом червня, а повністю впровадити  систем планують до жовтня 2019 року.

 

 

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.