Середа, 24 Квітня, 2024

Пам’ятка туриста: що подивитись та де прогулятись у Вінниці

Туристи та місцеві мешканці обожнюють Вінницю, адже це одне з найгарніших міст України, що має свій неперевершений шарм. Прогулюючись його вулицями, можна побачити чимало справжніх шедеврів архітектури та неперевершені парки і сквери. Вінниця активно розвивається, але не забуває і про своє коріння, місто постійно реставрує будівлі, що стали її символами. Далі розкажемо про п’ять незвичайних місць, які будуть цікаві винничанам і гостям міста. 

Вінницький фонтан

2

Перше, що спадає на думку, коли уявляєш собі Вінницю – фонтан. Він є справжньою візитівкою міста, адже заворожує всіх відвідувачів. Вінницький мультимедійний фонтан є найбільшим плавучим фонтаном не лише України, але і Європи. Його запустили у 2011 році, з того моменту вінничани не втрачають нагоди провести вечір споглядаючи на танцюючі струмені води. На будівництво було витрачено 37 млн грн, але враження від побаченого значно дорожчі. Фонтан сконструйовано таким чином, що лазерний проектор може транслювати на воді, наче на великому екрані, фільми у форматі 3D, пише vinnytsia-future.com.ua.

Вінниця в мініатюрі

2

Якщо у вас обмаль часу, але є нестримне бажання познайомитися одразу з усіма визначними місцями Вінниці, то вам однозначно необхідно відвідати парк мініатюр. Нову цікаву локацію створили у Центральному парку в 2017 році. Спочатку експозиція нараховувала 12 архітектурних об’єктів, які є точними копіями пам’яток, але у зменшеному вигляді в масштабі 1:25. Всі об’єкти надруковано з пластику за допомогою 3D технологій, тому туристам та місцевим мешканцям не варто хвилюватися про їх стійкість до негоди. Загальна вартість створення  нової туристичної принади міста перевищує мільйон гривень. Нині відвідувачі можуть оглянути з усіх сторін будівлю вінницького театру, Миколаївську церкву, будинок Реального училища та стародавні маєтки вінницьких вельмож. 

Музей ретро-техніки

3

Вінниця одне з небагатьох міст України, яке може похвалитися наявністю музею ретро-техніки. Він відкрився лише у 2013 році, але вже став улюбленим місцем автолюбителів з усіх куточків країни. Більшість експонатів знаходяться у приватній власності колекціонера Стрембіцького, який збирав їх протягом усього свого життя. В музеї можна побачити відреставровані та новенькі ретро автомобілі, мотоцикли, телевізійну та радіотехніку. Експозиція буде цікава відвідувачам будь-якого віку.

Ботанічний сад “Поділля”

4

Природа заспокоює та заряджає людину. У Вінниці відпочити від міської метушні можна у ботанічному саду “Поділля”. Він розкинувся на обох берегах річки Вишня. Починаючи з 1963 року і донині працівники розвивають пам’ятку садово-паркового мистецтва. Щороку кількість унікальних Червонокнижних рослин у експозиції збільшується. Нині родзинкою “Поділля” є зимовий сад. Вінницькі садоводи навчились вирощувати субтропічні кактуси, лимони, юку, гібіскуси та пальми. Найкращим часом для відвідування є період з квітня до червня, саме в ці місяці більшість дерев активно квітне.  

Палац Грохольських 

5

У XVII столітті польський магнат придбав П’ятничани та вирішив заснувати тут свою садибу. Архітектори вирішили будувати головний палац у класичному стилі. Роботу виконували татарські та турецькі полонені. Спочатку планувалося, що палац буде укріплено фортифікаційними спорудами з кам’яними вежами. Проте, в кінці-кінців побудували одноповерховий замок, який потім перебудували нащадки. Нині Палац Грохольських – ендокринологічний диспансер та поліклініка. 

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.