Вівторок, 16 Квітня, 2024

Історія найбільшого в Європі світомузичного фонтану у Вінниці

В 2011 році побудували єдиний в Україні та найбільший в Європі плаваючий фонтан. Він є окрасою Вінниці, знаходиться в руслі річки Південний Буг. Детальніше про світломузичний фонтан «ROSHEN» розповість Вінниця Майбутнього.

Історія відкриття

Побудували світломузичний фонтан в 2011 році, це частина комплексного проєкту з реконструкції набережної річки Південний Буг. Проєкт передбачав укріплення 700 метрів берегової лінії. Розробили також пішохідну зону та встановили відповідне вуличне освітлення. Передбачено було спорудження амфітеатру для більш комфортного перегляду фонтанного світомузичного шоу.

Неподалік розташована кондитерська фабрика «Рошен». Відомо, що кошти на реалізацію проєкту виділив благодійний фонд Петра Порошенка.

Розробник проєкту – німецький інженер Ральф Доу, котрий розробив «зимуючу технологію». Це директор компанії «Emotion Media Factory». Він займався розробкою концепції, проєктуванням, встановленням та модернізацією фонтану.

 Фонтан спроектований особливим чином, щоб конструкція мала змогу взимку опускатися без додаткових монтажних робіт, чи інших складнощів.

У вересні 2011 року у Вінниці проходив День міста, саме тоді і урочисто відкрили фонтан. Кожного року 21 квітня відбувається відкриття, початок нового сезону, який з нетерпінням чекають містяни та тисячі туристів. Досить частою практикою є організація в день відкриття фонтану масштабних концертів за участі відомих українських зірок естради.

Під час відкриття прийшло 70 000 вінничан та гостей міста, подію транслювали по телебаченню. У першому сезоні центральною композицією був сингл Сари Брайтман.

Унікальна пам’ятка

Мова йде про «зимуючу технологію», котра дозволяє занурювати конструкцію під лід на зимовий період. Струмінь досягає 60 метрів, а фронтальний розліт води сягає 140 метрів.

Містяни та гості Вінниці обожнюють нічні шоу води, світла, котрі проходять у музичному супроводі. Фонтан у Вінниці працює з кінця квітня по кінець жовтня кожного вечора. Вдень вінничани спостерігають за статичною роботою шоу.

Це найвидовищний плавучий фонтан у Європі. Завдяки прогресивним інженерних технологіям, влучно підібраному освітленню, можна спостерігати за неймовірним водним шоу. Сприяють цьому також:

  • музичний супровід під класичну музику;
  • підводні ліхтарі;
  • проектор та аудіосистема;
  • підводні ліхтарі.

Програма світомузичного фонтану

Глядачі спостерігають за справжнім водним театром, котрий гармонічно поєднує водне, музичне та світлове шоу. На плавучій платформі (довжина сягає 94 метрів, а ширина 7,5 метра) транслюються різні зображення, відеокліпи. Сприяє цьому використання лазерної системи.

  1. Денна програма. Вона, звичайно, не така ефектна в порівнянні з вечірньою. Вдень менше скупчення людей, можна посидіти та спокійно насолодитися краєвидом – водними переливами. Це проходить синхронно, разом зі звуками сучасної, чи класичної музики.
  2. Вечірня програма. Кількість людей вражає, місця на кам’яній терасі та лавках швидко заповнюються. Глядачі очікують шоу.

Можна виділити такі різновиди шоу-програми:

  • в репертуарі фонтану статичне шоу, котре проходить лише з фоновою музикою, без додаткових спецефектів;
  • денне та вечірнє шоу, котре проходить з синхронізованою музикою;
  • передбачені такі шоу-вистави: «Лебедине озеро», «Ельфи», «Маленький принц», «Винаходи».

Музичний супровід зможуть оцінити як любителі класичної музики, так і поціновувачі сучасних композицій. Музичний репертуар шоу складається з творів Чайковського та Вівальді, Моцарта, Глінки, виконавиці Енії. Чимало пісень сучасної української естради доповнюють музичну картину.

Як доїхати до фонтану Вінниці

Від залізничного вокзалу Вінниці до фонтану «Рошен» можна дістатися маршруткою № 3Б, зупинка «Фабрика «Рошен».

З автовокзалу відходить тролейбус №6. Ним гості міста зможуть дібратися до залізничного вокзалу, а тоді пересісти на маршрутку №3Б.

Фонтан у Вінниці працює з кінця квітня по кінець жовтня кожного вечора. У будні дні фонтан вмикають о 14:00, а в вихідні раніше – о 12:00. Кожні 30 хвилин проходить коротке шоу, синхронізоване з музикою.

Справжнім відкриттям є вечірні шоу-вистави, котрі починаються о 21:30. Вони тривають 20 хвилин.

Екскурсії

Величезна кількість туристів кожного року приїжджає, щоб хоча б раз в житті побачити фонтан та феєричну шоу-програму під дивовижну музику. Краса захоплює подих. Шоу супроводжується світловими, лазерними ефектами, відеопроєкцією на величезному водному екрані.

Варто займати місця завчасно, за 20-30 хвилин до початку шоу, адже досить важко потім знайти вільне місце на набережній «Рошен». Це абсолютно безкоштовна розвага.

Часто феєричне, видовищне шоу залишають на кінець екскурсій. Такий вибір зрозумілий, адже водний театр подарує відвідувачам почуття свята, залишаться приємні спогади від знайомства.

Модернізований фонтан «Рошен»

Він входить у трійку найвидовищніших фонтанів світу. Це єдиний в Україні фонтан з конструкцією занурення на зиму під воду. За словами Ральфа Доу, такий проєкт є першим і єдиним в Україні.

Є ще подібний, найбільший в світі фонтан в Дубаї, але без музичного супроводження, мультивідео також відсутнє.

Вінницький фонтан можна сміливо внести у топ-трійку найкращих у Світі фонтанів по видовищності. Денні та вечірні програми продовжуються протягом 5-7 хвилин, а великі програми (їх всього 3) йдуть 25 хвилин кожна. Використовуються світлові, лазерні та звукові ефекти, композиції світових хітів.

Загальна вартість проєкту Набережної Рошен та Фонтану перевищує 70 мільйонів гривень.

Це масштабний водний театр, котрий вражає розмахом. Висота центрального струменю близько 60 метрів (це 24-поверховий будинок). Містяни звикли до цієї краси, але все рівно запрошують хоча б раз побачити їх фонтан наживо. Яскраві враження та емоції забезпечені.

Вінницька набережна завдяки побудові фонтану «Рошен» стала місцем для відпочинку, туристи та містяни будь-якого віку полюбляють проводити дозвілля саме тут.

Latest Posts

.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.